3.03.2008

RECENSION DE UN LIBRO

Alós-Moner, Ramon
02/03/2005

Manual de la sociología del trabajo y de las relaciones laborales

Imprimir l'article


Holm-Detlev Köhler i Antonio Martín Artiles

Madrid: Delta Publicaciones, 2005.

És d’agrair l’aparició d’aquest Manual de la sociología del trabajo y de las relaciones laborales, que omple un enorme i flagrant vuit en quan a estudis sociològics del treball i de les relacions laborals, vuit patent en llengua catalana, però també en castellana. I com el lector podrà comprovar, no es tracta d’un manual en el sentit més tradicional. Una gran virtut d’aquest llibre és que fa un repàs molt complet i alhora rigorosament sistematitzat, al llarg de les seves 660 pàgines, de l’estat de la qüestió en quan a coneixements, en les ciències socials, respecte al món del treball. Així, en el text hi trobem una part dedicada a explicar els fonaments teòrics de la sociologia de les relacions laborals, la qual cosa porta als autors a exposar les principals perspectives analítiques que, des de la sociologia, però també de vegades des de l’economia o la psicologia, avui concorren en l’objecte d’estudi. Aquesta part ocupa aproximadament la meitat de les pàgines del llibre. La resta de pàgines està dedicada a una exposició, incloent-hi referències descriptives, de les característiques que defineixen els principals actors en les relacions laborals, això és, les organitzacions sindicals, associacions empresarials i l’estat, així com els processos de conflicte i negociació col·lectiva que s’estableixen entre ells. Aquesta part finalitza amb un capítol dedicat a la influència dels processos d’integració europea en les relacions laborals, amb explicacions teòriques i també empíriques d’allò que es coneix per ‘europeització de les relacions laborals’.

El text s’acompanya amb 88 lectures, breus, en alguns casos seleccionades d’autors clàssics, en altres exemples extrets de recerques empíriques o casos pràctics. Aquestes lectures que il·lustren les explicacions dels autors del manual, constitueixen una eina extremadament útil, que fan d’aquest un text molt didàctic i alhora amè. Els autors anuncien 21 lectures addicionals disponibles a la pàgina web de l’editorial, a les quals, però i malauradament, no hem pogut accedir.

Com els propis autors exposen en la presentació del llibre, aquest manual està especialment pensat per a estudiants i docents de disciplines relacionades amb les relacions laborals i el món del treball. Però també és un text recomanable per a investigadors i, en general, per a tots els professionals i els interessats en l’àmbit laboral, tant per la seva àmplia reconsideració de conceptes i teories, com pel coneixement de les tendències actuals de les relacions laborals en el treball.

Els interessats i els estudiosos del món del treball i de les relacions laborals agrairan, doncs, la publicació d’aquest Manual de la sociología del trabajo y de las relaciones laborales, dels professors Holm-Detlev Köhler i Antonio Martín Artiles, ambdós sociòlegs, el primer de la Universitat d’Oviedo, el segon de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Ramon Alós-Moner és professor de Sociologia, UAB

pujar
Enviar l'article

Fer Comentaris
Subscripció Newsletter
ANUNCI

No hay comentarios: